6 weekse BASIS Kookcursus - verdiepend leren koken met chef michka
De leukste kookcursus in de Hoeksche Waard en omstreken!
Heb jij de basis kookcursus 1 en 2 afgerond en smaakt het naar nog méér? Dan is deze kookcursus de volgende stap om je kookvaardigheden nog verder te verdiepen. In 6 weken leer je alles over smaak, combinaties, scheikundige reacties en hoe je spanning en variatie op je bord creëert. Na afloop kook je met meer inzicht, techniek en creativiteit – en zet je gerechten neer die echt verrassen en niet mislukken. En als een gerecht mislukt weet jij hoe je dit kunt herstellen of oplossen.
Speciaal voor gevorderden - ontdek hoe leuk en uitdagend koken kan zijn, zelfs als je de basis al beheerst!
Focus op smaak & beleving - na deze cursus durf je te experimenteren en creëer je smaakbommetjes op je bord
Meer creativiteit - leer hoe je gerechten spannend en verrassend maakt
“Elke week kwam een onderwerp aan bod, werd het uitgelegd en vervolgens in de praktijk gebracht. Ik ben een gemiddelde koker en voelde me niet misplaatst. De aanpak maakte het gemakkelijk om te leren en te begrijpen. Waar fouten werden gemaakt kon Michka met haar kennis en ervaring vaak een snelle hersteloplossing bieden. Ten tweede was het motiverend. Door succes in de les ontstond de wens om thuis meer en beter te doen.”
DATA EN KOSTEN basis KOOKCURSUS 3
De vervolg cursus wordt twee keer per jaar gegeven van 18:00 uur tot 21:00 uur afgewisseld op de dinsdag- of woensdagavond.
Data 2026: verwacht in maart 2026.
De kosten bedragen € 565,- euro voor alle 6 de cursuslessen inclusief het “examendiner”. Inbegrepen zijn alle ingrediënten en 2 drankjes tijdens het koken. Vooraf wat kleins eten wordt aangeraden.
Minimaal 10 maximaal 12 deelnemers. Losse lessen kunnen niet worden gevolgd.
Neem eigen doggybags mee voor de overgebleven gerechten!
Wat ga je leren tijdens deze kookcursus?
Les 1: Smaak & experimentele keuken
Nu we weten kennis hebben van bepaalde kooktechnieken gaan we achter de kennis van koken aan. Wat gebeurt er tijdens het bereiden en mengen van ingrediënten met de smaak, textuur, aroma en kleur? Maillard en karamellisatie zijn begrippen waarmee we experimenteren. Wat is smaak precies en waarom gaan sommige smaken heel goed samen en sommige smaken juist niet?
Les 2: Sauzen & emulsies
Sabayon, vinaigrette, beurre blanc, Hollandaise, mayonaise: allemaal sauzen gebaseerd op emulsies. Wat hebben ze met elkaar gemeen en hoe maak je deze emulsies? Je leert hoe je ze maakt, wat je doet als er iets misgaat en wanneer je welke saus gebruikt. Is een bechamel nu echt zo moeilijk?
Les 3: Brood bakken
Van zuurdesem tot gist en van volkoren tot platbrood: ontdek de wereld van brood. Je leert verschillende soorten deeg maken en ervaart wat bloem, meel en granen met je brood doen. Gebruik je gist, zuurdesem, fermentatie of helemaal geen rijsmiddelen? Wat voor soorten bloem, meel, graansoorten bestaan er en wat zijn hun eigenschappen? Een essentiële cursusles als je verder wil komen in de keuken.
Les 4: Beslag & rijsmiddelen
Van luchtige crêpes tot churros, blini’s en fluffy pancakes. Hoe werkt baksoda of bakpoeder in een recept? Wanneer gebruik je welk rijsmiddel en waarom? Je leert hoe baksoda en bakpoeder werken, wanneer je welk rijsmiddel gebruikt en hoe je beslag altijd slaagt.
Les 5: Textuur & mondgevoel
Hard, zacht, knapperig, luchtig of romig – textuur bepaalt hoe we gerechten ervaren. Je leert spelen met vet en olie om lagen en spanning in je gerechten aan te brengen. Verschillende texturen maken een gerecht namelijk nog lekkerder en verrassend. Hoe doe je dat? Waar moet je op letten?
Les 6: Het afsluitende “examen” diner
Tijd om te laten zien wat je hebt geleerd! Tijdens deze slotles bereid je samen een 3-gangen diner en zet je alle puntjes op de i van de technieken in die je in de afgelopen weken hebt geoefend. Heb ik alles uit de lessen gehaald wat ik wilde leren tijdens deze cursus?