het verhaal van CHEF MICHKA CHEL
“Voor mij gaat koken niet alleen om het eten. Door te werken met échte verse en seizoensgebonden ingrediënten leer ik mijn gast niet alleen beter koken, maar ook het verhaal van land tot bord. De kookstudio zie ik als een vernieuwend restaurantconcept zonder grenzen of kaders”.
Michka (39) heeft in 2017 de kookstudio opgericht. “Na 15 jaar in diverse keukenbrigades in verschillende keuken disciplines van Noord-Italië, naar midden Nederland en tot als laatste in de regio Rotterdam, miste ik het contact met de oorsprong van de producten waar ik mee kook”. Koken is voor haar meer dan alleen een mooi bordje met bijzondere smaken. Een verhuizing van de stad naar het platteland volgde daarop. Een vraag die haar vaak wordt gesteld is waarom ze in de Hoeksche Waard is komen wonen. “Als kok ben je voortdurend met nieuwe ingrediënten, duurzaamheid en smaken bezig om je zo te blijven ontwikkelen. Voor mij rijmde het niet dat ik dit tussen 4 stadse restaurantmuren deed en niet met mijn voeten in de klei in de buitenlucht. Koken van land tot bord is voor mij ook vieze laarzen krijgen, de grond van de groentes schrobben en beseffen dat niet het hele jaar door alles te verkrijgen is, zoals in een gangbare supermarkt. Ze is vaak op het land te vinden, in gesprek met de boer. Haar kookstijl is speels, creatief, verhalend en met de boer en zijn/haar producten in de hoofdrol.
In haar zoektocht naar het openen van haar eigen horecabedrijf merkte ze al snel dat het horecabedrijf waar zij van droomde niet paste binnen de gangbare kaders van een traditioneel restaurant. De kookstudio is voor haar een creatief restaurantconcept maar dan zonder de gangbare kaders en grenzen van de horeca. Een concept dat land en bord verbindt zoals ze in Italië heeft geleerd, maar ook een plek waar de gasten écht worden gestimuleerd de verbinding met smaak en creativiteit aan te gaan. Een plek waar ze zelf kan experimenteren, een plek waar ze met haar team memorabele kookworkshops kan geven en een plek waaruit ze nieuwe gerechten kan ontwikkelen voor haar kookboek of culinaire belevenis pop-up diners.
De afgelopen jaren ziet de chef twee opvallende terugkerende onzekerheden bij haar gasten in de kookstudio. Ten eerste weten de gasten vaak niet wat er voor producten buiten een gangbare supermarkt te verkrijgen zijn en hoe ze hieraan kunnen komen. Als je meekookt met de seizoenen dan pas besef je je wat een rijkdom er in de Hoeksche klei groeit en natuurlijk in de rest van Nederland. Ten tweede merkt ze dat haar gasten steeds minder tijd nemen om te koken waardoor ze de verbinding met hun eigen smaak en creativiteit steeds meer verliezen en bang zijn fouten te maken. Herkenbaar? Michka leert je smaken herkennen, benoemen en daarna geeft ze je alle ruimte en vrijheid om het zelf uit te proberen. Wees attent wees nieuwsgierig. En als een gerecht een keer mislukt, dan is dat helemaal oké. Je kunt het altijd opnieuw proberen. De chef vindt dat door deze manier van koken meer creativiteit ontstaat, dat haar gast ook echt iets leert en dus met beduidend meer plezier en pure ingrediënten thuis kookt.
“Ik wil mijn gasten laten zien dat het echt heel makkelijk is om alles zelf en vers te maken, zonder pakjes en zakjes. Als ik zie dat mijn gasten de lol van het koken (terug) vinden dan kan ik zo enthousiast worden dat ik op het aanrecht sta te rocken!”
“Ik woon nu meer dan 10 jaar in de Hoeksche Waard voel me enorm gegroeid en ik ga hier nooit meer weg”. Ze is voorlopig nog niet uitgekookt en in de kookstudio in Numansdorp of op locatie bij haar belevenis diners in de Hoeksche Waard deelt ze haar enthousiasme, kookkunsten en kennis graag met jou.
Julia, Lisa, Yfke, Kieke en Jil zijn hét girls afwasteam van de kookstudio. Achter de schermen helpen zij mee om alle kookworkshops, cateringen en koken op locaties vlekkeloos te laten verlopen. De kookstudio is super trots op deze kanjers en weet niet wat ze zonder zou moeten! Onze meiden Jessica en Jonna zijn onze ervaren keuken assistenten en werken graag mee in onze keuken.
De kookstudio werkt graag met enthousiaste zzp-ers en bevlogen gastvrouwen. Mickey & Marie-Louise werken graag als gastvrouw tijdens de kookworkshops. Met al hun enthousiasme en aandacht maken ook zij onderdeel uit van kookstudio Hoeksche Waard.
Mickey
Vierde ooit zelf haar verjaardag in de kookstudio met vrienden en familie en is er nu niet meer weg te slaan. Ze vindt elke kookworkshop of keukenborrel een feestje. En dat straalt ze ook zeker uit deze lieve meid!
Marie-Louise
Sinds haar pensionering is Marie-Louise vrijwillige gastvrouw bij de kookstudio. Ze liep langs en zei ‘het ziet er hier altijd zo gezellig uit, mag ik een keertje meehelpen'? Sindsdien werkt ze af en toe met de andere gastvrouwen mee en voor haar voelt het helemaal niet als werk, maar als een gezellige avond of middag!